Koiramuseon esineet on jaoteltu erilaisiin kokoelmiin. Tervetuloa tutustumaan aarteisiimme aihepiirin mukaan.

Suomalaiset koirarodut

Suomessa on viisi kotimaista koirarotua: kansalliskoiramme suomenpystykorva, karjalankarhukoira, lapinporokoira, suomenajokoira ja suomenlapinkoira. Kotimaiset koirarodut ovat arvokas osa suomalaista kulttuurihistoriaa. Koiramuseon tärkein tehtävä on suomalaisten rotujen historian ja esineistön tallettaminen.

Koiraharrastukset

Koiria on jalostettu eri käyttötarkoituksiin jo kymmeniätuhansia vuosia. Yleisimmin koiraharrastukset juontavatkin juurensa koirarodun alkuperäisestä käyttötarkoituksesta.

Koira työssä

Koira on kesyyntymisestään lähtien toiminut ihmisen apuna esimerkiksi vahtina ja metsällä. Koiria on myös käytetty monipuolisesti sodissa. Nykypäivänä koirat työskentelevät useiden eri ammattiryhmien apuna sekä henkilökohtaisina avustajina.

Koiran hoito

Koiran hoitoon liittyvä esineistö kertoo koiran pitkästä historiasta lemmikkinä ja osana suomalaisten arkea.

Koira taiteessa

Koirat ovat kiinnostaneet aiheena taiteilijoita tuhansia vuosia ja ne esiintyvät kuvissa aina kalliomaalauksista lähtien. Koiramuseon taidekokoelma koostuu etupäässä suomalaisesta taiteesta, mutta kokoelmiin kuuluu myös ulkomaisia teoksia.

Koiran jalostus ja terveys

Koira kesyyntyi sudesta 15 000-100 000 vuotta sitten. Ihmisten asettuessa aloilleen viljelemään maata, alkoivat myös koirarodut kehittyä. Viimeisen 200 vuoden aikana on jalostettu satoja eri koirarotuja eri käyttötarkoituksiin.

Kennelliitto

Järjestäytyneen kenneltoiminnan katsotaan alkaneen Suomessa 11. toukokuuta 1889, jolloin Helsingissä kokoontuneet noin kaksikymmentä henkilöä perustivat ruotsin- ja suomenkielisen Finska Kennelklubben – Suomen Kennelklubin. Nykyiseltä nimeltään Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry. onkin näin ollen Pohjoismaiden vanhin koirajärjestö.